Kävin Mummon luona eilen. Pesimme koneellisen pyykkiä ja kävimme kaupassa ja Alkossa. Kauppareissulla pysähdyimme myös kahvilaan, minun aloitteestani. Väsytti niin, että piti saada kahvia ja muutenkin ajattelin että on Mummollakin kivempaa.

Alko ilahdutti Mummoa eniten. Vähän minua kauhistuttaa, että aikooko Mummo olla päissään seuraavan viikon ja sitten ilman mitään kun kaikki on juotu ja häntä ei viitsitä viedä taas Alkoon. Ostimme pullon vermouthia ja pönikän valkoviiniä. Ajattelin (luultavasti hölmösti), että kun ostamme enemmän, ei Mummoa tarvitse niin pian viedä taas Alkoon. Tosiassa Mummo taitaa juoda kaiken kaksin käsin ja olla sitten kuivin suin seuraavaan käyntiin asti. No, tuleepahan testattua. En minä halua viedä Mummolta sitä vähäistä iloa jonka hän saa pikku tissuttelusta. Kesällä jo tuli todettua, että vaikka Mummo mielellään tissuttelee, ei hän kuljeskele ympäripäissään kaiken päivää. Toisinaan ei edes huomaa, että Mummo on käynyt ottamassa pikku paukun. Toisinaan, varsinkin jos ollaan juotu seurassa ja Mummo on vähän innostunut, sen kyllä huomaa.

Ruokakauppaostoksilla käyminen mummon kanssa on kuin kävisi herkkukaupassa. Koska Mummo saa lämpimän ruoan palvelutalossa, ei hän tarvitse kuin aamu- ja iltapala tarvikkeet ja vähän herkkuja. Tai sanotaanko, että Mummo tarvitsee paljon herkkuja ja vähän ilta- ja aamupalatarvikkeita. Ostimme Mummolle:

  • lauantaimakkaraa
  • nakkeja
  • juustoa
  • ranskanleipää
  • berliininmunkkeja
  • suklaata
  • lakua

Siis todellakin, ihminen voi elää näin. Onneksi Mummo saa sen ravitsevan lämpimän aterian kerran päivässä. Vielä puoli vuotta sitten edellinen lista oli kaikki, mitä Mummo söi. Olemme useasti ihmetelleet, miten on edes mahdollista, että ihminen pysyy hengissä syömällä vain ja ainoastaan suklaata ja juomalla valkoviiniä? Ja kaiken lisäksi Mummo on melkolailla terve. Pitäisiköhän sitä itsekin kokeilla?

Toisaalta olen tullut siihen tulokseen, että kun on yli kahdeksankymmentä, elämä ei oikein ole enää kivaa ja sairastaa muistisairautta, on oikeus nauttia niistä asioista joista vielä jotain nautintoa saa.