Sain tällaisen. Oi voi ja ihanuus. Kiitos Annuliisa.

Mutta tähänpä liittyikin haastemeemi, joka ei ole ihan helppo.

 

1. Laita tunnustus blogiisi.

2. Kirjaa sinne myös sännöt.

3. Linkitä blogiin, josta sait tunnustuksen.

4. Listaa viisi aistia ja kerro mitä ne merkitsevät sinulle.

5. Haasta viisi muuta blogia jättämällä niihin kommentti.

 

 Koska tämä blogi ei oikeastaan ole vain minun, yritänkin vastat haasteeseen Mummon puolesta. Voi olla että menee väärin, mutta katsotaan.

Luulenpa, että Mummolle aisteista tärkein on näkö tai kuulo. Molemmat ovat heikentyneet selvästi viime vuosina. Ken on lukenut blogini mökkitilityksiä tietää, että Mummo ei näe kovin hyvin kauas, vaikka näkeekin kaukana mielellään kaikenlaista. Mummo on myös aina lukenut paljon ja viime vuosina televisio on tullut yhä tärkeämmäksi. Joten uskon siis, että näköaisti on aika tärkeä.

Toisaalta Mummo on aina kuunnellut musiikkia ja keskusteleminen ihmisten kanssa on ollut hänelle tärkeää. Nyt taudin myötä keskustelut ovat tietysti muuttaneet muotoaan, enkä tiedä kuinka tärkeitä ne enää ovat Mummolle. Voi olla, että nuorempi Mummo ja vanha Mummo pistäisivät aistit eri järjestykseen.

Sillä. On pakko myöntää että vanhemmiten myös makuaisti on tullut Mummolle tärkeäksi. Mummo saa nykyään parhaan tyydytyksen, kun saa mussuttaa suklaata ja herkkuja.

Ja koska tämä ei todellakaan ole helppoa, on mietittävä myös tuntoaistin merkitystä Mummolle. Mummo ei varsinaisesti ole koskaan ollut mikää koskettelvainen ihminen, enkä usko, että tuntoaisti varsinaisesti on Mummolle koskaan ollut kovin tärkeä. Mutta tässäkin kohden piilee vaikeus. Mummo rakastaa kuplamuovin paukuttelua. Eikös sillä voisi ajatella olevan jotain tekemistä tuntoaistin kanssa?

Selvää minulle on kuitenkin se, että hajuaistia Mummo tuskin juurikaan kaipaa. Hajut eivät ole tainneet koskaan Mummolle juuri mitään merkitä. Tai sitten kaikki johtuu siitä, että vanhemmiten hajuaisti on heikentynyt, enkä ole itse ollut näkemässä Mummon tuoksutteluja.

Kaiken kaikkiaan on sanottava, että on haastavaa miettiä vanhuksen näkökulmasta aistien tärkeyttä. Kaikki aistit kun tuntuvat heikentyneen merkittävästi. Sen verran voin puolestaan itsestäni sanoa, etten omalta osaltani osaisi pistää aisteja järjestykseen, sillä minä olen kuulemma elämyshakuinen ihminen. Minun tapauksessani se tarkoittaa sitä, että nautin erityisen paljon juuri nimenomaan erilaisista aistielämyksistä. Ilmeisesti siis harvinaisen paljon.

Koska tunnen lukijoitani aika huonosti ja koska Annuliisa taisi osan jo haastaakin, lahjoitan tunnustuksen ja haasteen eteenpäin Minttikselle. Ja suosittelen kaikille lukijoille tuota meemiä. Se on kuulkaas yllättävän vaikea.