Tapasin viime viikolla Mummon. Ilma oli huono emmekä päässeet kävelylle. Ajattelin yrittää tällä viikolla uudestaan Mummon ulkoilutusta, mutta ainakin nyt ulkona näyttää ihan mahdottomalta. Täytyy harkita asiaa loppuviikosta. Viime viikollakin satoi räntää, kun menin Mummoa tapaamaan. Huono sää vaikuttaa Mummon mielialaan välittömästi. Ei ollut mikään erityisen kiva vierailu. Positiivista tosin oli se, että Mummo oli ihan oma-aloitteisesti käynyt suihkussa ja pessyt tukan puhelun ja minun saapumiseni välissä. Hän on selvästi omaksunut sen, että kun äitini tai minä ilmoitamme nyt tulevamme, hän menee suihkuun ja sitten me voimme kihartaa tukan. Se on hienoa.

Matkalla Mummolle poikkesin kahvilaan ostamaan meille tuoretta pullaa ja Mummo oli oikein tyytyväinen. Kyseli, miten arvasinkin, että juuri tänään hänen oli tehnyt mieli pullaa. Mummo oli vähän ärhäkällä tuulella, eikä oikein ymmärtänyt miksi serkkuni oli edellisenä päivänä pitänyt viedä Mummo jalkahoitoon, kun jalkahoitaja on palvelutalossa. Mummo olisi mielestään selvinnyt hoitoon ihan itse. Samoin hän hämmästeli sitä miksi kalenterissa luki seuraavan tiistain kohdalla, että kampaaja, ja että serkkuni vie. Yritin selittää, että Mummolle on pari kertaa käynyt niin, että homma on kokonaan unohtunut. Välillä Mummo nauroi ja sanoi, että onhan sellainen vaara toki olemassa, mutta toisella kertaa hän närkästyneenä totesi itse kyllä selviävänsä kampaajalle. No tällaista tämä nyt on.

Joulun Mummo viettää meillä. Se on jo sovittu. Laskeskelin Mummollekin, että olen elämäni aikana viettänyt varmaan alle viisi joulua ilman Mummoa. Kun olin pieni, olimme aina Mummolla jouluna, vähän isompana siirryimme viettämään joulua meidän kotiimme, mutta Mummo tuli aina sinne. Minun lasteni myötä olemme vähitelleen siirtyneet viettämään joulua meille. Tänä jouluna meille tulee äitini ja Mummon lisäksi myös anoppi ja veljeni avovaimonsa kanssa. Nämä kaikki kolme mummoa ovat joulumme vakiovaruste, veljeni taas tulee joka toinen joulu. Hauskaa saada kaikki yhdessä meille.

Mummon poika on joulun Suomessa, pitkästä aikaa. Silti päätimme, että Mummolle on helpompaa viettää jouluaatto meidän kanssamme, koska se on niin tuttua. Ja kyllähän niitä joulun pyhiä riittää ja Mummoa on joka tapauksessa jouluna viihdytettävä tavallista enemmän. Jouluisin Mummo yleensä istuu hiljaa ja ihmettelee, syö hyvin ja (apua) juo hyvin. Viime jouluna kävi ensimmäisen kerran niin, että minä en saanut Mummolta lahjaa. Mieheni sai ja äitini sai kaksi, lapset eivät myöskään saaneet lahjoja Mummolta. Se oli ensimmäinen joulu näin. Täytyy jutella äitini kanssa, että mitä Mummon lahjojen annon kanssa pitää tehdä. Ei Mummo osaa enää antaa lahjoja, mutta täytyy miettiä ahdistuuko hän jos hänellä ei ole kenellekään mitään annettavaa, vai onko hän niin onnellinen kuohuviinilasi kädessään, omia lahjoja availlessaan, ettei edes huomaa sekoilleensa?

Mitenkäs minä nyt rydyin joulusta kirjoittamaan, vaikka on vasta marraskuu? Taitaa tuo valkoinen sade tuolla ulkona saada mielen laukkaamaan kohti joulua.