Oltiin mökillä. Nappasin hämmentyneen Mummon mukaani perjantai-iltana kello seitsemän. Mummolla oli jo yöpuku päällä ja hölmistyneenä mutta ilahtuneena puki vaatteet päälleen ja lähti mukaani. Mökillä laitoin Mummon mökin kuntoon ja yritin viritellä takkatulta, mutten siinä onnistunut. Mummo oli levoton ja ihmeissään. Kierteli ja kaarteli pitkin tonttia. Kävi katsastamassa rannan ja kävely näytti vaikealta. Menomatkalla autossa Mummo totesi, että kyllä se kesä kohta tulee. Mummon kesä alkaa mökille menosta, joten kyllähän se vihdoin tänä viikonloppuna alkoi Mummollakin – kesä.

Mummo näytti vanhalta, harmaalta, kumaralta ja riutuneelta. Tuntuikin siltä, että kun Mummo tuodaan siihen ympäristöön johon Mummon itse parhaiten sijoitan, niin Mummon näkee jotenkin paljaammin ja rehellisemmin. Karu totuus on se, että Mummo on vanhentunut viime kesästä paljon.

Mutta Mummo oli mökillä onnellinen. Istui auringossa, kulki ympäriinsä, ei nukkunut päiväunia ja olisi halunnut olla jotenkin avuksi. Äitini kanssa mietimmekin mitä ihmettä keksimme Mummolle hommaksi, kun hän kulkee ympäriinsä kyselemässä:

– Voisinko mä tehdä jotain?

Jossain vaiheessa Mummo katseli maisemaa ja totesi, että kohta se kesä on taas ohi. On se aikamoista, kun yhdessä viikonlopussa voi viettää koko kesän. Mummon muisti on täynnä ylätyksiä. Ainoa asia mitä siitä voi sanoa on se, ettei muistiin voi luottaa ollenkaan. Saunoessamme Mummo muisti joka kerta astuessaan ovesta sisään todeta, että siinä on uusi kynnys. Ja niinhän siinä olikin. Toisaalta istuessamme saunassa Mummo kysyi yhä uudestaan ja uudestaan, että miksi lattia on niin vaalea. No kun sekin oli uusi, mutta se asia ei jäänyt Mummon päähän. 

Kesäpotta pysyi koko viikonlopun tyhjänä. Aina kun Mummo näki potan hän kysyi mikä se on. Mutta positiivista asiassa oli se, että hän ei paheksunut pottaa, ei suhtautunut siihen karsaasti. Mitä nyt unohti jatkuvasti mikä se on ja että hänen itsensä pitäisi sitä käyttää. Kerran Mummo nähtiin puskapissalla. Jaa-a. Saas nähdä mitä tästä kesästä tulee. Olemme äitini kanssa tehneet päätöksen, että juhannuksen jälkeisen viikon kestämme Mummon kanssa mökillä tuli mitä tuli. Mutta jatkon katsomme sen mukaan miten Mummo pärjää. Kesä on se aika vuodesta kun me suomalaiset lataamme akkuja pitkää talvea varten. Sen ptää siis olla myös meille loma. Hyvällä tuurilla Mummo pärjää mökillä niin hyvin, että voimme kaikki viettää lomaa yhdessä. Katsotaan.