Mummo vierii alamäkeen. Tila on syksyn aikana huonontunut huomattavasti. Syyskuun alusta otimme palvelutalon tarjonnasta käyttöön pidennetyn aamukäynnin. Ennen Mummolle tuotiin vain lääkkeet ja muuten hän hoiti elämänsä itse. Lounaalla käytiin ruokalassa, mutta senkin Mummo hoiti itse. No nämä aamukäynnit aloitettiin siis syyskuussa, sillä kesän aikana ävi ilmi, ettei Mummo aina muista syödä aamupalaa ja toisaalta siksi, että hoitajat katsoivat Mummon perään niin, että hampaat tuli harjattua, puhtaat vaatteet puettua ja se Tena laitettua sinne housuun. Tämä systeemi näytti toimivan hyvin.

Viime viikolla hoitajat kuitenkin ottivat yhteyttä äitiini. Mummo oli löydetty savua täynnä olevasta asunnosta keittämästä teetä. Hälytys ei ollut ehtinyt mennä päälle, vaan hoitajat olivat osuneet paikalle normaalikierrollaan. Mummo oli kaikkien yllätykseksi käyttänyt hella (vaikka siis luulimme ettei hän sitä koskaan itse käytä) ja yritti tyhjällä pannulla keittää teevettä. Kun hoitajat soittivat asiasta, sovittiin saman tien, että Mummon hella kytketään pois päältä ja hänelle ostetaan vedenkeitin. Näin toimittiin. Sovittiin myös, että aamukäyntiä pidennetään vähän, ettei aamutoimissa ja aamupalan kanssa tule liian kiire. Hoitajien ehdotuksesta lisättiin ohjelmaan myös lyhyt iltakäynti, jolloin Mummon Tena saadaan vaihdettua. Oli nimittäin käynyt ilmi, että Mummo käyttää Tenaa, eikä suinkaan ota sitä ensimmäisen tilaisuuden koittaessa pois. Näin ollen aamulla laitettu Tena on seuraavana aamuna melkoisen täynnä. Nyt Mummon luona siis käydään aamulla pidempi pätkä ja illalla lyhyt tarkistus.

Mutta tämäkään ei sitten näköjään riitä. En tiedä sen tarkemmin mitä on tapahtunut, mutta kuulin tällä viikolla, että hoitajien kanssa on sovittu, että Mummo myös tullaan hakemaan ja viedään lounaalle ja palautetaanpa vielä kotiinkin. Aikamoinen romahdus, kun ottaa huomioon, että vielä elokuussa Mummon luona käytiin vain aamuisin viemässä lääkkeet. Nyt sitten ihmetellään, että onko Mummon tila huonompi jonkun tulehduksen takia näin heikentynyt. En tiedä onko tilan aaltoilun mahdollisuus hyvä uutinen, mutta sellaistakin kuulemma on. Joka tapauksessa Mummon tauti etenee vauhdilla ja se on pelottavaa.