Mummon tautiin kuuluu, että sovinnaisuus-suodatin ei enää toimi. Mummo tulee sanoneeksi ääneen asioita joita ennen vain ajatteli. Tai kuivttelen mielessäni, että ne ovat sellaisia asioita joita hän ennen ajatteli, mutta joista ymmärsi vaieta yleisen sovinnaisuuden ja saveliaisuuden nimissä. Voi tietysti olla, että ajatukset ovatkin taudin aikaan saamia.

Kun viime sunnuntaina menimme kylään Mummolle ja hänen ystävänsäkin tuli sinne, ystävä toi kohteliaasti mukanaan suklaata. Mummo kiitti asiallisesti ja katseli sitten suklaarasiaa. Sitten hän pohti ääneen, että pitäisikö suklaa syödä nyt, mutta tokaisikin sitten ääneen: "Jos me syödään tää nyt, niin mä saan vähemmän." Ja sitten hän salaman nopeasti piilotti rasian kaappiin.

Ensimmäisiä merkkejä Mummon sairaudesta olikin huonon muistin lisäksi suodattimen puuttuminen tai toimimattomuus. Serkkuni häissä hän marssi onnittelemaan tuoretta avioparia ja sanoi jotain sen suuntaista kuin että minkäs teitte tai toivottavasti tämä nyt kestää. Silloin hävetti, mutta nyt ymmärrään että tautihan se jo silloin nosti päätään Mummon puheissa.