Miksi toisten on niin vaikea tajuta sitä, että Mummo ei välttämättä muista viisi minuuttia sitten puhuttua asiaa? Ja että jos Mummon kanssa yrittää sopia treffit, ei ole kerta kaikkiaan mitään takeita siitä, että Mummo muistaa treffit? Vaikka asiasta olisi siis sovittu juuri äsken tai vaikka treffit olisi kirjattu kalenteriin.

Tällaisia mietin tänään, kun me sukulaiset yritämme sopia yhteistä käytäntöä Mummon tapaamisista. On ehdotettu vuorovastuuviikkoja, sitä että yritetään vain käydä Mummon luona ja infota sitten muita ja sitten sellaista, että olisi tarkat vuorot. No, mihin ikinä sitten päädymmekin, ei treffiongelma katoa sillä. Toiset kun ajattelevat, että on Mummollekin kiva, että etukäteen tietää kuka tulee tänään kylään. Miten niin Mummo tietää kuka tulee kylään ja koska? Miten niin Mummo muistaa sen? Miten niin Mummo osaa lukea kalenteria ja muistaa mikä päivä on, kun ympärillä lojuu tuhat ja sata vanhaa Hesaria?

Siinä sen näkee kuka Mummoa oikeasti tapaa ja kuka ei. Ne jotka säännöllisesti tapaavat Mummoa tai ovat eläneet hänen kanssa usean viikon kesällä (ai miten niin katkeruutta äänessä?) tuntevat Mummon tavat ja kyvyt aika hyvin. Toisinaan Mummo pystyy pitämään ajatuksesta tai puhutusta kiinni pitkäänkin ja toisinaan taas ei edes kahta minuuttia. Mikä sen ymmärtämisessä on niin vaikeaa?

Ai niin. Äiti kertoi uuden syyn siihen, miksi Mummo ei aina vastaa puhelimeen. Hän luulee toisinaan, että ääni tulee televisiosta. Sekin vielä. Ei Mummoa voi mennä tapaamaan, kun ei saa häntä puhelimella kiinni tai hän ei avaa ovea. No ei sitten voi. Ei.